A mindfulness meditációk elején sokszor kérem azt a gyakorlóktól, hogy kapcsolódjanak a légzésükhöz és figyeljék meg úgy, ahogy van, természetesen. Tudod, hogy legtöbbször mi történik? Elkezdik elmélyíteni vagy lelassítani a légzésüket, sokszor nem is tudatosan. Talán veled is történt már hasonló.

Bennem is csak hosszú ideig tartó meditációs gyakorlás után tudatosult, hogy milyen nehéz ez.

Békén hagyni, megfigyelni – ítélkezésmentesen és kíváncsian. Úgy, ahogy van. Nem akarni azonnal megjavítani, hanem meghagyni a maga tökéletlenségében anélkül, hogy bármit is változtatni akarnánk rajta.

Ha belegondolsz, nem csak a légzéssel vagyunk így.

Folyamatosan ott van bennünk a késztetés, hogy az életünket és a benne lévő dolgokat, személyeket (önmagunkat is beleértve) megváltoztassuk, megjavítsuk. A változtatásra való törekvéssel önmagában nincsen semmi gond, de sokszor már ott is megjelenik ez a késztetés, ahol egyáltalán nem szolgál minket. Ez pedig folyamatosan cselekvés módban tart minket, ami óriási energiákat emészt fel. Sosem tudunk megpihenni. Nem hagyjuk magunkat lélegzethez jutni.

A mindfulnessben a légzés az egyik olyan eszköz, aminek a megfigyelése segíthet abban, hogy gyakoroljuk az állandó változtatásra való késztetésünk elengedését. Talán először csak egy-egy pillanatra sikerül, hogy megfigyeld a légzést olyannak, amilyen. Később, gyakorlással megtanulhatod békében hagyni és elfogadni úgy, ahogy éppen van.

Csak engedni.

Együtt lenni azzal, ami van.

Anélkül, hogy mindenáron meg akarnád változtatni, jobbá tenni, megjavítani.

A tudatos jelenlét erről is szól: békét kötni azzal, ami most van. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szeretnünk is kell, de ha már itt van, talán lehetünk kedvesek és együttérzőek, és elfogadhatjuk olyannak, amilyen éppen most, ebben a pillanatban.

Akár a légzést is. Milyen lenne, ha csak hagynád, hogy magától megtörténjen? Ha elengednéd az irányítást és minden kontrollt, és csak együtt lennél vele, úgy ahogy van?

Ha a meditációban lehetőséget adsz magadnak így kapcsolódni a légzéshez, az a mindennapokban is segíteni fog. Felismered majd, ha a légzésed üzen neked.

Ha képes vagy tudatosítani, hogy milyen a légzésed az adott pillanatban (például szaggatottá és kapkodóvá válik, amikor stresszhelyzetben vagy), mindig ott a lehetőséged, hogy meghalld az üzenetét. Mert így fogsz tudni tudatosan válaszolni az adott helyzetben, és megadni magadnak azt, amire éppen szükséged van.

Azzal, hogy ítélkezés nélkül együtt vagy a légzéseddel a jelen pillanatban, az elmédet arra tanítod, hogy nem kell feltétlenül mindennek azonnal nekiesni, megváltoztatni és megjavítani. Lehetőséget adsz magadnak, hogy észrevedd a dolgokat úgy, ahogy vannak. Hogy valóban meglásd azt, ami ott van benned és körülötted. Akkor is, ha nem tökéletes.

Ha pedig még közelebbről megismerkednél a tudatos jelenléttel, akkor várlak szeretettel az ingyenes mindfulness gyakorló estéken, ahol kéthetente szerdánként csoportban meditálunk és kapcsolódunk egymással.