8 hetes mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) egyéni tanfolyam

(élő, online)

egyénileg egyeztetett időpontban

Ha nyitott vagy rá, akkor érdemes csoportos formában ismerkedni a mindfulness szemléletével és gyakorlataival. A csoportos tanulásnak több előnye is van az egyéni oktatással szemben, ezért elsősorban ezt a formát szoktam ajánlani, hiszen:

 

    • könnyebb fenntartani a motivációt a csoportos gyakorlás során
    • a csoport megtartó ereje sokat segíthet;
    • sokkal többféle nézőponttal találkozhatsz, ami sokat segíthet, hogy a saját elakadásaidra és működési mintáidra jobban ráláss;
    • mások megosztásaiból is rengeteget lehet tanulni és inspirálódni;
    • a csoportos tanfolyamokon kedvezőbb áron tudsz részt venni

A csoportos forma azonban nem való mindenkinek. Előfordulhat például, hogy nehezen tervezhető előre az időbeosztásod, több műszakban dolgozol, pici gyerekkel vagy otthon, vagy feszélyez a csoportos munka, akkor van lehetőség egyéni formában tanulni a tudatos jelenlétet.

Egyéni, online oktatás

E

Az egyéni forma legnagyobb előnye, hogy a találkozások időpontját egyénileg tudjuk megbeszélni és rugalmasan tudunk igazodni az aktuális élethelyzetedhez és időbeosztásodhoz.

E

A foglalkozások rövidebbek, mint a csoportos tanfolyamon, így a zsúfoltabb mindennapokba valamivel könnyebben beileszthetők a találkozások.

E

A tanfolyam általában 8 hétig tart, de a haladás tempóját közösen az egyéni igényeidhez és lehetőségeidhez tudjuk igazítani, ha ennél lassabban szeretnél haladni.

Személyre szabott témák, egyéni tempóban

Egyéni mindfulness oktatásra jelenleg online formában van lehetőség. Igény esetén tudunk egyeztetni személyes tanulást is, budapesti helyszínen.

A csoportos tanfolyam általában 8 hétig tart, az egyéni munkában azonban a haladás tempóját közösen a Te igényeidhez és lehetőségeidhez tudjuk igazítani.

Minden alkalommal a Zoom terében találkozunk, egy kb. 1,5 órás foglalkozásra.

Az egyéni mindfulness-tanfolyamon megtanulod, hogyan tudod csökkenteni a stressz negatív hatásait. A mindfulnesss, azaz a tudatos jelenlét szemléletmódja és eszközei segítségével kiléphetsz automatikus reakcióid és rossz szokásaid ördögi köréből, hogy több nyugalomban és örömben lehessen részed a mindennapokban.

Mire számíthatsz a tanfolyamon?

A tanfolyam 8 hete alatt együtt felfedezzük, hogyan segíthet a mindfulness szemléletmódja a stressz káros hatásaival való hatékonyabb megküzdésben.

Jobban megismerheted az elméd működését, és azt, hogy a tested pontosan milyen reakciót ad stresszhelyzetekben, és mit tehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a stresszreaktivitás negatív hatásait.

Olyan mindfulness meditációkat és egyszerű, hétköznapokban is könnyen alkalmazható gyakorlatokat és eszközöket sajátíthatsz el, amelyek önmagad mélyebb megismerése által abban fognak támogatni, hogy a mindennapi helyzetekben is jobban tudd kezelni a stresszt és a szorongást, és képes legyél tudatosabban reagálni még a kihívást jelentő helyzetekben is.

Izgalmas utazásra indulunk a mindfulness világában

Tudatos töltődés

Elkezded kinyitni a figyelmedet és a szívedet életed eddig észrevétlen örömforrásaira.

Kevesebb agyalás

Megtanulsz bánni a gondolataiddal és kikeveredni az automatikus reakcióid csapdájából.

Érzelmek megélése

Biztonságosan közelebb kerülhetsz az érzéseidhez és elfojtás helyett elkezded majd megismerni, elfogadni és megengedni őket.

Belső erőforrások felfedezése

Hazatalálsz a testedbe, és újra felfedezheted azokat a belső erőforrásaidat, amelyek átsegíthetnek téged a legnehezebb helyzeteken is.

Hogyan épül fel a tanfolyam?

8 alkalommal fogunk találkozni egy 1,5 órás foglalkozásra az online térben, a ZOOM felületén, egyénileg egyeztetett időpontokban és gyakorisággal.

Változatos mindfulness meditációkat fogunk gyakorolni fekvésben, ülve, járás és gyengéd mozgás közben is, emellett sok-sok izgalmas önismereti gyakorlatot is fogunk végezni.

w

Beszélgetünk a meditációk és a gyakorlatok során megélt tapasztalataidról és minden alkalommal részletesen körüljárunk egy-egy témát.

A tanfolyam része egy hétvégi csendes gyakorlónap is, ahol a meditációs gyakorlásban fogunk elmélyülni, néhány órára kiszakadva a mindennapok rohanásából. Olyan lesz, mint egy mini-elvonulás: intenzív befelé figyelés, találkozás önmagaddal.

A tanfolyam hatását akkor fogod igazán érezni, ha a gyakorlást a mindennapjaid részévé teszed. Ezért a tréning fontos része a rendszeres otthoni gyakorlás is. Ez főként meditációkat, illetve különböző önmegfigyeléses naplózó gyakorlatokat jelent. Ideális esetben ez napi kb. 20-30 perc gyakorlást jelent a hét 5-6 napján.

A tanfolyam dátumai és témái

A tanfolyam dátumai

Az egyéni tanfolyam találkozásának időpontjait mindig egyénileg egyeztetjük. A tanfolyam után pedig ingyenesen részt vehetsz bármelyik későbbi csoportos mindfulness gyakorlónapon, ha szeretnéd tovább mélyíteni a mesitációs gyakorláodat.

Témák, amelyekkel a 8 hét alatt részletesen foglalkozunk

   • 1. alkalom: A mindfulness felfedezése. Létezés és cselekvés mód. Felébredés a robotpilóta üzemmódból.
   • 2. alkalom: Hogyan viszonyulhatunk az élet kihívásaihoz és stresszforrásaihoz? Amilyennek látjuk a dolgokat, olyanná válnak. Észlelés és kreatív válaszadás.
   • 3. alkalom: A jelenlét ereje, a jelenlét öröme. Tudatos töltődés és új perspektívák felfedezése.
   • 4. alkalom: Kíváncsi és nyitott odafordulás minden tapasztalat felé. A stresszreakció megismerése és testi jelei. Az automatikus stresszreaktivitás negatív hatásainak csökkentése.
   • 5. alkalom: Építkezni kezdünk a tudatos jelenlét alapjain: automatikus reakciók helyett tudatos válaszok a felmerülő stresszre.
   • 6. alkalom: Békét köthetünk önmagunkkal és másokkal: tudatos kommunikáció. Reziliencia és mindfulness. Tudatosság a kapcsolatainkban.
   • 7. alkalom: A mindfulness-gyakorlás integrálása és a tudatos életmód. A kedvesség és együttérzés szerepe a mindennapokban.
   • 8. alkalom: A tudatos élet és a hála szerepe. Hogyan tudnék napról napra a legjobban gondoskodni önmagamról?

Ki vezeti a tanfolyamot?

Ujvári Niki vagyok, MBSR és MBP mindfulness tanár, a Mindfulness Hálózat és Alapítvány regisztrált oktatója. 2014-ben kezdtem rendszeresen meditálni, 2020 óta vagyok lelkes mindfulness gyakorló és 2022-től még lelkesebb mindfulness tanár. Oktatóképzésemet a Mindful Academy International magyarországi képző intézményénél végeztem, Barta András és dr. Nyitray Kornélia vezetésével.

A mindfulness szemléletmódja és eszközei átadásával abban segítek, hogy megtanuld könnyebben kezelni a napi stresszt, a mindennapjaid részévé tedd a tudatos öngondoskodást, hogy egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életet élhess. Egy olyan életet, amiben ítélkezés és szégyenérzet nélkül teret adhatsz az érzéseidnek, megélheted az örömteli pillanatokat és gondoskodni tudsz magadról, amikor nehézségekkel kell szembenézned.

Segítek, hogy visszatalálj a jelenbe, kapcsolódj önmagaddal és felfedezd a saját belső erőforrásaidat. Hogy el tudd fogadni azt, amin nem tudsz változtatni és képes legyél változtatni ott, ahol ez nagyon is lehetséges: mert mindig rajtad múlik, hogy hova irányítod a figyelmedet és az is, ahogy reagálsz arra, ami történik. Ez a Te szupererőd.

A tudatos jelenlét sokkal több, mint stresszkezelési módszer.

Ne higgy nekem, tapasztald meg Te magad!

Az egyéni oktatás helyszíne:

Online (Zoom). Igény esetén van lehetőség személyes oktatásra is, budapesti helyszínen.

A tanfolyam részvételi díja:

A 8 alkalmas egyéni mindfulness (MBSR) tanfolyam részvételi díja: 120 000 Ft

A részvételi díjról céges számlát is kérhetsz, ha szeretnél ilyet, a jelentkezési lapon tudod megjelölni ezt az opciót.

Mit tartalmaz a részvételi díj?

30 perces egyéni beszélgetés Zoom-on, a tanfolyam előtt

Meditációs hanganyagok az otthoni gyakorláshoz

8 x 1,5 órás online egyéni találkozó, Zoom-on

Részletes munkafüzet, hasznos kiegészítő tudásanyaggal

Hétvégi gyakorlónap a meditációs gyakorlásod mélyítéséhez

Személyes támogatás az egyéni kihívásokkal, elakadásokkal kapcsolatban

Részvételi feltételek

 • Az MBSR tanfolyam egy saját élményű önismereti folyamat, amely nem terápiás célú és nem minősül pszichoterápiának. Ha olyan lelki problémád van, ami pszichoterápiás vagy szakorvosi kezelést igényel, kérlek konzultálj a terapeutáddal vagy pszichiátereddel, és a tanfolyamot csak az ő javaslata esetén és a vele folytatott terápiában maradva kezdd el. Ha bizonytalan vagy, keress meg bátran, hogy megbeszélhessük, mi lenne a legjobb a Te esetedben.
 • Annak érdekében, hogy a virtuális térben is egy biztonságos és befogadó teret tudjunk megteremteni, arra kérlek, hogy mindig bekapcsolt kamerával legyél jelen.

Mi történik a jelentkezés után?

A jelentkezésedet követően felveszem veled a kapcsolatot és egyeztetünk időpontot egy 30 perces Zoom-os konzultációra. Itt megbeszéljük, hogy valóban neked való-e a tanfolyam és az egyéni forma, elmondom a legfontosabb tudnivalókat és a kérdéseidet is felteheted.

Ez az alkalom önmagában még nem jelent elköteleződést, és szuper lehetőség, hogy információt gyűjts a tanfolyammal kapcsolatban.

A kérdéseidet nyugodtan felteheted nekem írásban vagy szóban is, a hello@mindfullife.hu cím küldött e-mailben, vagy hívj a +36 20 255 8870-es telefonszámon, örömmel válaszolok.

Várlak szeretettel,

Niki

Maradt még kérdésed?

A lenti GYIK szekcióban igyekeztem minden kérdést megválaszolni a tanfolyammal kapcsolatban. Ha mégis kérdeznél tőlem, akkor írj nekem bátran a hello@mindfullife.hu e-mail címre, és örömmel válaszolok.

Mi történik, miután elküldöm a jelentkezésemet?

Miután elküldted a jelentkezésedet, e-mailes visszajelzést kapsz, és elküldöm a részvételi díjról kiállított díjbekérő számlát. Az összeg átutalásával tudod biztosítani a helyedet a tanfolyamon.

Ezzel párhuzamosan időpontot egyeztetünk a 30 perces előzetes beszélgetésre, amire Zoom-on kerül sor. Itt részletesen elmondom, hogy mire számíthatsz a tanfolyamon, átbeszéljük a gyakorlati tudnivalókat és a kérdéseidet is felteheted.

Pszichoterápiába járok/pszichiáter által felírt gyógyszert szedek - így is jelentkezhetek?

Önmagában nem kizáró ok, ha olyan lelki problémád van, ami pszichoterápiás vagy szakorvosi kezelést igényel. Ebben az esetben kérlek konzultálj a terapeutáddal vagy a pszichiátereddel, és a tanfolyamot csak az ő javaslata esetén és a vele folytatott terápiában maradva kezdd el. Ha bizonytalan vagy, keress meg bátran, hogy megbeszélhessük, mi lenne a legjobb a Te esetedben.

Szükségem van-e valamilyen speciális eszközre a részvételhez?

A tanfolyam a Zoom felületén zajlik, amihez stabil internetkapcsolatra, és kamerával és mikrofonnal felszerelt laptopra vagy tabletre lesz szükséged. 

A technikai háttéren kívül nyugodt, és lehetőleg csendes környezetre lesz szükséged, ahol zavartalanul tudsz majd magadra fókuszálni.

Ezen kívül szükséged lesz majd egy egyenes támlájú székre, amin kényelmesen tudsz ülni a meditációk során. Ha már rutinosabb meditáló vagy és használsz meditációs párnát, akkor természetesen azon is ülhetsz. Ha fázós vagy, jól jöhet egy meleg pléd. Ezen kívül tollra és papírra vagy jegyzetfüzetre lesz szükséged, ha szeretnél jegyzetelni.

Tényleg olyan fontos az otthoni gyakorlás? Nem elég, ha részt veszek a 8 alkalmon?

A mindfulness-tanfolyamon elsajátított tudás akkor fog készségszinten is beépülni, ha rendszeresen végzed a meditációkat és közösen tanult mindfulness- és önismereti gyakorlatokat. Ehhez kapni fogsz hanganyagokat és pontos leírást, hogy el tudd mélyíteni azt a tudást, amit a közös találkozókon kapsz. Általában naponta 30-40 perc gyakorlás ajánlott heti 4-5 napon. Ez főleg meditációkat jelent, emellett pedig rövid, a hétköznapokba könnyen beépíthető mindfulness-gyakorlatokat és naplózós önismereti-önmegfigyeléses feladatokat.

Ez nem azt jelenti, hogy otthoni gyakorlás nélkül teljesen haszontalan a tanfolyam, de fontos tudnod, hogy akkor fogod tudni a lehető legtöbbet kivenni belőle, ha a közös találkozásokon kívül is foglalkozol a gyakorlással.

Olyan ez, mint a nyelvtanulás: sokkal magabiztosabban fogsz az adott nyelven írni és beszélni, ha heti egyetlen óra helyett minden nap foglalkozol vele egy kicsit.

Kapok-e valamilyen igazolást a tanfolyam elvégzéséről?

Igen, minden résztvevő kaphat tanúsítványt, ha igényt tart rá és ezt a tanfolyam vége előtt jelzi nekem. Kérlek, vedd figyelembe, hogy a tanúsítványt akkor tudom kiállítani, ha a 8 alkalomból legalább 6 alkalommal részt veszel. (A gyakorlónapon való részvétel nem feltétel)