8+1 alkalmas mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) tanfolyam

Indulás: 2023. szeptember 26. (kedd) 18:00

DÉLELŐTTI csoport is indul 2023. szeptember 28-án (csütörtökön) 9:00-kor

Régóta érzed már, hogy túlhajszolt vagy, és a stressz rányomja a bélyegét a mindennapjaidra? Folyton pörögsz, agyalsz, és ha pihensz, akkor is máshol jársz fejben?

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét szemléletmódja és eszközei abban segítenek, hogy megtanuljuk csökkenteni a stresszt az életünkben, kilépjünk automatizmusaink és rossz szokásaink ördögi köréből, s ezzel több nyugalomban és örömben lehessen részünk a mindennapokban.

Neked ajánlom ezt a tanfolyamot, ha

 • jellemző rád, hogy sokat agyalsz, kattogsz
 • gyakran érzed magad stresszesnek, túlhajszoltnak és feszültnek
 • sokszor vagy elégedetlen önmagaddal vagy az életeddel
 • folyton pörögsz, nehezedre esik megállni és pihenni
 • szeretnél konkrét eszközöket tanulni a mindennapi stressz csökkentésére
 • nyugodtabb és örömtelibb életre vágysz
 • szeretnéd észrevenni és megélni az örömteli pillanatokat az életedben
 • szeretnél elkezdeni meditálni

A mindfulness-alapú stresszcsökkentő tréningen lebontjuk a stresszmentes élet mítoszát. A stresszt nem tudjuk teljesen eltüntetni az életünkből és nem is kell, hiszen a túlélésünket szolgálja.

Megtanulhatod viszont csökkenteni a stressz negatív hatásait, kiléphetsz automatikus reakcióid és rossz szokásaid ördögi köréből, hogy több nyugalomban és örömben lehessen részed a mindennapokban.

Megtanulhatod viszont csökkenteni a stressz negatív hatásait, kiléphetsz automatikus reakcióid és rossz szokásaid ördögi köréből, hogy több nyugalomban és örömben lehessen részed a mindennapokban.

A tudatos jelenlét abban támogat, hogy

N

jobban tudd kezelni a nehéz helyzeteket és tudatosabb döntéseket tudj hozni

N

mélyebben kapcsolódj önmagadhoz és másokhoz

N

képes legyél elfogadóbban megengedni és megélni az érzéseidet

N

mélyítsd az önismeretedet és a tudatosságodat

N

több örömteli és nyugodt pillanatot tudj csempészni a mindennapjaidba

N

ne ragadj bele a nehézségekbe

N

több gondoskodással és kedvességgel tudj önmagad felé fordulni

N

egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életet élhess

Mire számíthatsz a tanfolyamon?

A 8 hét tematikája a stressz köré épül: tanulunk majd a stresszreakcióról és a belső stresszről, megérted a krónikus stressz hatásait, és megismered a kiégési spirált.

Emellett olyan mindfulness meditációkat, és egyszerű, hétköznapokban is könnyen alkalmazható gyakorlatokat és eszközöket sajátíthatsz el, amelyek abban fognak támogatni, hogy jobban tudd kezelni a mindennapi stresszt és csökkenteni tudd a stresszreakció testre és elmére gyakorolt hatásait.

A tanfolyam 8 hete alatt:

  • Elkezdheted kinyitni a figyelmedet és a szívedet életed eddig észrevétlen örömforrásaira.
  • Megtanulsz bánni a gondolataiddal és kikeveredni az automatikus reakcióid csapdájából.
  • Biztonságosan közelebb kerülhetsz az érzéseidhez és elfojtás helyett elkezded majd megismerni, elfogadni és megengedni őket.
  • Hazatalálsz a testedbe, és újra felfedezheted azokat a belső erőforrásaidat, amelyek átsegíthetnek téged a legnehezebb helyzeteken is. 

A tanfolyam keretei

8 héten át hetente egyszer fogunk találkozni egy 2,5 órás alkalomra, a Zoom felületén, az ESTI csoporttal kedden 18-20:30 között, a DÉLELŐTTI csoporttal pedig csütörtökön 9-11:30 között.

A tanfolyam része egy csendes gyakorlónap is, ahol elsősorban a meditációs gyakorlásban fogunk elmélyülni és megpihenni a jelen pillanatban. Olyan lesz, mint egy mini-elvonulás: intenzív befelé figyelés, találkozás önmagaddal.

Ülő-, fekvő- és mozgásmeditációkat fogunk együtt gyakorolni, megosztjuk egymással a meditációk során megélt tapasztalatokat és minden alkalommal közösen körüljárunk egy-egy témát.

A tanfolyam hatását akkor fogod igazán érezni, ha a gyakorlást a mindennapjaid részévé teszed. Ezért a tréning fontos része a rendszeres otthoni gyakorlás is. Ez főként meditációkat, illetve különböző önmegfigyeléses naplózó gyakorlatokat jelent. Ideális esetben ez napi 30-40 perc gyakorlást jelent a hét 5-6 napján.  

Időpontok és témák

Idén szeptemberben két időpontban is tudsz csatlakozni a mindfulness-tanfolyamhoz:

ESTI csoport: minden kedd este 18:00-20:30 között. A 8 alkalom időpontjai: szeptember 26., október 3., október 10., október 17. október 24., október 31., november 7., záró alkalom: november 14.

Gyakorlónap: november 4. (szombat) 10:00-15:00.

DÉLELŐTTI csoport: minden csütörtök délelőtt 9:00-11:30 között. A 8 alkalom időpontjai: szeptember 28., október 5., október 12., október 19. október 26., november 2., november 9., záró alkalom: november 16.

Gyakorlónap: november 5. (vasárnap) 10:00-15:00.

Témák, amelyeket a 8 hét alatt érinteni fogunk:

   • A mindfulness felfedezése. Létezés és cselekvés mód. Felébredés a robotpilóta üzemmódból.
   • Hogyan viszonyulhatunk az élet kihívásaihoz és stresszforrásaihoz? Amilyennek látjuk a dolgokat, olyanná válnak. Észlelés és kreatív válaszadás.
   • A jelenlét ereje, a jelenlét öröme.
   • Kíváncsi és nyitott odafordulás minden tapasztalat felé. A stresszreakció és testi jelei. Az automatikus stresszreaktivitás negatív hatásainak csökkentése.
   • Építkezni kezdünk a tudatos jelenlét alapjain: automatikus reakciók helyett tudatos válaszok a felmerülő stresszre.
   • Békét köthetünk önmagunkkal és másokkal: tudatos kommunikáció. Reziliencia és mindfulness.
   • A mindfulness-gyakorlás integrálása és a tudatos életmód. A kedvesség és együttérzés szerepe a mindennapokban.
   • A tudatos élet: Hogyan tudnék napról napra a legjobban gondoskodni önmagamról?

A tanfolyam tananyaga a Massachusetts-i Egyetem Orvosi Karán Jon Kabat-Zinn és munkatársai által kidolgozott Mindfulness-Based Stress Reduction (mindfulness-alapú stresszcsökkentés, MBSR), és a Mark Williams, John Teasdale és Zindel Segal által létrehozott Mindfulness-Based Cognitive Therapy (mindfulness-alapú kognitív terápia, MBCT) elnevezésű programokon alapul. A program a walesi Bangor University és a Mindful Academy International által kidolgozott tematikát követi. 

A tanfolyam ideje alatt 8 héten át hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon találkozunk egy 2,5 órás alkalomra az online térben, a Zoom felületén.

A tréning része egy hétvégi gyakorlónap is. Itt nem tanulunk újat, hanem az eddigi meditációk gyakorlását fogjuk mélyíteni, olyan lesz, mint egy mini-elvonulás.

Az online tanfolyam kis csoportban, minimum 6, maximum 12 fő részvételével indul, hogy mindenkire elegendő figyelem jusson.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

A tanfolyamon idén utoljára 25 000 Ft-os kedvezményes áron tudsz részt venni, ha szeptember 21-ig jelentkezel.

 

Mit tartalmaz az ár?

 • 30 perces egyéni beszélgetés Zoomon, a tanfolyam előtt
 • 8×2,5 órás online találkozó
 • hétvégi gyakorlónap
 • meditációs hanganyagok az otthoni gyakorláshoz
 • 100+ oldalas munkafüzet
 • 60 perces egyéni online konzultáció a tanfolyam ideje alatt vagy a tanfolyamot követő 1 hónapban

A jelentkezésedet követően felveszem veled a kapcsolatot és egyeztetünk időpontot egy 30 perces Zoom-os konzultációra. Itt megbeszéljük, hogy valóban neked való-e a tanfolyam, elmondom a legfontosabb tudnivalókat és a kérdéseidet is felteheted.

Az MBSR tanfolyam egy saját élményű önismereti folyamat, amely nem terápiás célú és nem minősül pszichoterápiának. Ha olyan lelki problémád van, ami pszichoterápiás vagy szakorvosi kezelést igényel, kérlek konzultálj a pszichológusoddal vagy pszichiátereddel, és a tanfolyamot csak az ő javaslata esetén és a vele folytatott terápiában maradva kezdd el. Ha bizonytalan vagy, keress meg bátran, hogy megbeszélhessük, mi lenne a legjobb a Te esetedben.

Ha bármilyen kérdésed van a tanfolyammal kapcsolatban, írj nekem nyugodtan a hello@mindfullife.hu címre vagy hívj a +36 20 255 8870-es telefonszámon, örömmel válaszolok.

Jelentkezési hatáidő: szeptember 21.

Várlak szeretettel,

Niki

Ki vezeti a tréninget?

Ujvári Niki vagyok, mindfulness tréner és coach. 2014-ben kezdtem rendszeresen meditálni, 2020 óta vagyok lelkes mindfulness gyakorló és 2022-től még lelkesebb mindfulness oktató. Oktatóképzésemet a Mindful Academy International magyarországi képző intézményénél végeztem, szupervízorom Barta András.

A mindfulness szemléletmódja és eszközei átadásával abban segítek, hogy megtanuld könnyebben kezelni a napi stresszt, a mindennapjaid részévé tedd a tudatos öngondoskodást, hogy egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életet élhess. Egy olyan életet, amiben ítélkezés és szégyenérzet nélkül teret adhatsz az érzéseidnek, megélheted az örömteli pillanatokat és gondoskodni tudsz magadról, amikor nehézségekkel kell szembenézned.

Segítek, hogy visszatalálj a jelenbe, kapcsolódj önmagaddal és felfedezd a saját belső erőforrásaidat. Hogy el tudd fogadni azt, amin nem tudsz változtatni és képes legyél változtatni ott, ahol ez nagyon is lehetséges: mert mindig rajtad múlik, hogy hova irányítod a figyelmedet és az is, ahogy reagálsz arra, ami történik. Ez a Te szupererőd.

A tudatos jelenlét sokkal több, mint stresszkezelési módszer. Ne higgy nekem, tapasztald meg Te magad!

Gyakran ismételt kérdések

Mi történik a jelentkezés után?

Miután elküldted a jelentkezésedet, e-mailes visszajelzést kapsz, és elküldöm a részvételi díjról kiállított díjbekérő számlát. Az összeg átutalásával tudod biztosítani a helyedet a tanfolyamon.

Ezzel párhuzamosan időpontot egyeztetünk a 30 perces előzetes beszélgetésre, amire Zoom-on kerül sor. Itt részletesen elmondom, hogy mire számíthatsz a tanfolyamon, átbeszéljük a gyakorlati tudnivalókat és a kérdéseidet is felteheted.

Pszichoterápiába járok/pszichiáter által felírt gyógyszert szedek - így is jelentkezhetek?

Önmagában nem kizáró ok, ha olyan lelki problémád van, ami pszichoterápiás vagy szakorvosi kezelést igényel. Ebben az esetben kérlek konzultálj a terapeutáddal vagy a pszichiátereddel, és a tanfolyamot csak az ő javaslata esetén és a vele folytatott terápiában maradva kezdd el. Ha bizonytalan vagy, keress meg bátran, hogy megbeszélhessük, mi lenne a legjobb a Te esetedben.

Szükségem van-e valamilyen speciális eszközre a részvételhez?

A tanfolyam a Zoom felületén zajlik, amihez stabil internetkapcsolatra, és kamerával és mikrofonnal felszerelt laptopra vagy tabletre lesz szükséged. Ha ez nem megoldható, akkor mobiltelefonról is csatlakozhatsz.

A technikai háttéren kívül nyugodt, és lehetőleg csendes környezetre lesz szükséged, ahol zavartalanul tudsz majd magadra fókuszálni.

Ezen kívül szükséged lesz majd egy egyenes támlájú székre amin kényelmesen tudsz ülni a meditációk során. Ha szoktál meditálni és használsz meditációs párnát, akkor természetesen azzal is gyakorolhatsz. Ha fázós vagy, jól jöhet egy meleg pléd. Ezen kívül tollra és papírra vagy jegyzetfüzetre lesz szükséged, ha szeretnél jegyzetelni.

Nem tudok jönni a gyakorlónapra. Tudom valahogyan pótolni?

Ha a megadott időpontban nem tudsz csatlakozni a gyakorlónaphoz, akkor lehetőséged lesz díjmentesen csatlakozni a jövőben induló MBSR-tanfolyamok gyakorlónapjaihoz. 

Ezek az alkalmak minden korábbi tanfolyami résztvevő számára nyitottak lesznek. A pontos időpontokról e-mailben küldök értesítést, és a részvétel ingyenes lesz, csak regisztrálnod kell majd. 

Nem elég, ha részt veszek a 8 alkalmon? Tényleg olyan fontos az otthoni gyakorlás?

A mindfulness-tanfolyamon elsajátított tudás akkor fog készségszinten is beépülni, ha rendszeresen végzed a meditációkat és közösen tanult mindfulness- és önismereti gyakorlatokat. Ehhez kapni fogsz hanganyagokat és pontos leírást, hogy el tudd mélyíteni azt a tudást, amit a közös találkozókon kapsz. Általában naponta 30-40 perc gyakorlás ajánlott heti 4-5 napon. Ez főleg meditációkat jelent, emellett pedig rövid, a hétköznapokba könnyen beépíthető mindfulness-gyakorlatokat és naplózós önismereti-önmegfigyeléses feladatokat.

Ez nem azt jelenti, hogy otthoni gyakorlás nélkül teljesen haszontalan a tanfolyam, de fontos tudnod, hogy akkor fogod tudni a lehető legtöbbet kivenni belőle, ha a közös találkozásokon kívül is foglalkozol a gyakorlással.

Olyan ez, mint a nyelvtanulás: sokkal magabiztosabban fogsz az adott nyelven írni és beszélni, ha heti egyetlen óra helyett minden nap foglalkozol vele egy kicsit.