Az MBSR-tanfolyam résztvevőjének nyilatkozata

Megértettem, hogy a mindfulness-alapú stresszcsökkentés (Mindfulness-Based Stress Reduction – MBSR) nem terápia, nem tanácsadás, hanem egy olyan önismereti módszer, amelynek a segítségével – a saját erőfeszítéseimet használva – önismerethez juthatok, s ezzel csökkenthetem a szenvedésem mértékét. Mindez nyitottabb, szabadabb, teljesebb élethez vezethet. Az MBSR az ún. mindfulness-alapú intervenciók közé tartozik, amelyek sokrétű hasznát számtalan, tudományosan megalapozott és elfogadott kutatás bizonyítja.

Hogy valódi esélyt adjak ennek a megközelítésnek, a nyolc tanfolyami alkalmon és a különleges, ötórás gyakorlónapon való részvételen túl a hét legalább 6 napján minimum 30 percet szánok a tanult formális meditációk gyakorlására, mert megértettem, hogy csak így derülhet ki, valóban hasznos-e számomra a mindfulnes-gyakorlás.

Megértettem, hogy valószínűleg lesznek nehézségeim a gyakorlás során, nem fog minden flottul menni, mindennek ellenére igyekszem megtenni, ami tőlem telik. Azt is megértettem, hogy semmi olyasmit nem kell tennem, amire nem vagyok képes, vagy nem akarom. A saját felelősségem, hogy vigyázzak magamra, különösen a testemre e tanfolyam végzése során.

Amennyiben beteg leszek, vagy komoly problémáim adódnak, s ezért nem tudok elmenni a tanfolyamra, amint lehetséges, értesítem erről a tanáromat. Mivel a tudatos jelenlét (mindfulness) olyan módszer, amelyet széles körben használnak akár súlyos betegségben szenvedők, nehéz életeseményekkel szembesülők körében is, megértem, ha minden nehézség ellenére a tanárom arra kér majd, hogy a gyakorlásomat tartsam fenn a betegségem vagy a komoly problémáim időszakában is – hiszen a nehézségek is a mindfulness-gyakorláshoz tartoznak.

Tiszteletben tartom a csoporttagok személyiségi jogait, és a csoporton kívül nem osztom meg semmilyen módon azokat a személyes információkat, amelyeket másokról megtudtam. Hozzájárulok, hogy a megadott e-mail-címemre a tanárom a tanfolyammal kapcsolatos tájékoztató leveleket küldjön a tanfolyam ideje alatt. Amennyire csak képes vagyok rá, nem minősítem a csoport tagjai és nem adok nekik tanácsot.

A tanárommal – aki titoktartást fogad ezen a téren is – megosztom az esetleges pszichiátriai kezelésemmel, diagnózisommal kapcsolatos információkat. Megértettem, hogy amennyiben pszichoterápiában vagy pszichológiai tanácsadásban (konzultációban) veszek részt, meg kell beszélnem a terapeutámmal, hogy ezen a tanfolyamon részt veszek.

Amennyiben háromszor vagy annál többször hiányzom, a tanárom arra kérhet, hogy kezdjem újra a tanfolyamot – akár újabb tanfolyami díj befizetése nélkül.

Megértettem, hogy a saját élményekre építő mindfulness-tanfolyamon tanultak nem jogosítanak fel arra, hogy mindfulness-t vagy mindfulness-alapú stresszcsökkentést tanítsak másoknak.

Nagykorú és cselekvőképes vagyok.