A szerzőről röviden 

Vishen Lakhianiról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy ő alapította a Mindvalley-t, ami egy személyes fejlődésre fókuszáló oktatási platform és közösség. A könyvet az ő innovatív látásmódja teszi igazán különlegessé és szerethetővé. Látásmódjának egyediségéhez nagyban hozzájárul az is, hogy eredetileg mérnök-informatikus végzettséggel rendelkezik, ezért saját bevallása szerint olyan mintákat is észrevesz, amiket mások nem, és egészen szokatlan módon képes összefüggéseket meglátni.  

Miben más, mint a többi önfejlesztő könyv? 

Ami szerintem a könyv igazi erejét adja, az az, hogy a szokásos „váltsd meg a világot” típusú önfejlesztő írásokkal ellentétben meglepően gyakorlatias: rengeteg konkrét megvalósítható ötletet ad arra, hogy hogyan tudjuk meghekkelni a saját elménket és kilépni a megszokott gondolati mintáinkból. 

A könyv üzenete ugyanis pontosan ez: igenis meg lehet kérdőjelezni azokat a szabályokat, amelyek generációról generációra öröklődnek, és amelyeket a szerző relatív igazságoknak nevez, hiszen nemcsak igaznak, hanem kőbe vésettnek is hisszük őket. Olyannyira, hogy sokszor éppen ezek az átvett szabályok (a frappáns magyar fordításban „ökörszabályok”) gátolnak meg minket abban, hogy valóban azt az életet éljük, amit szeretnénk. 

Gondold újra 

A szerző saját tapasztalataiból és általa tanulmányozott sikeres emberek életéből merítve segít újragondolni ezeket az ökörszabályokat, hogy észrevegyük: kezdhetünk teljesen tiszta lappal és felállíthatjuk a saját szabályainkat. Ebből kiindulva pedig újratervezhetjük a tudatunkat és új valóságmodelleket állíthatunk fel. Olyanokat, amelyekkel valóban tudunk azonosulni. Ráébredünk, hogy a relatív igazságok egyáltalán nincsenek kőbe vésve, csak tudatosítanunk kell, hogy mi magunk alakítjuk őket. 

Ez tényleg nem a megszokott önfejlesztő könyv. A szerző egyedi látásmódjának köszönhetően garantáltan el fogsz gondolkodni azon, hogy a szabályok, amelyek között élsz, igenis megkérdőjelezhetőek és nem kell, hogy az egész életedet az elvárások, a megfelelési kényszer és a tanult korlátok között éld le egy olyan valóságban, amit megváltoztathatatlannak hiszel. 

Igenis van választásod! Ehhez viszont újra kell gondolnod mindent, amit eddig ismertél – a könyv pedig pontosan ehhez mutatja az utat. 

Ültesd át a gyakorlatba, kísérletezz 

Vishen mindent meg is tesz azért, hogy ne csak elgondolkodtassa, hanem „meg is dolgoztassa” az olvasót. A könyvben ugyanis számos gyakorlat segít, hogy a szerző által leírtakat ki is tudjuk próbálni és lehetőséget ad, hogy kísérletezzünk egy kicsit a saját életünkben. A szerző inspirációt nyújt új, a személyes fejlődésünket támogató szokások kialakításához is, például a hat-fázis meditáció formájában, amit akár mi magunk is beépíthetünk a reggeli rutinunkba. 

A tökéletes könyvélmény 

A könyvhöz ráadásul bónusz online anyagok is tartoznak, amelyek mindenki számára elérhetőek, akik a könyv megvásárlása után regisztrálnak a https://www.mindvalley.com/extraordinary oldalon. Videók, online tanfolyamok, útmutatók, gyakorlatok és olvasóközösség áll rendelkezésünkre, hogy a könyvélmény valóban teljes legyen.  

Ez a könyv tényleg olvastatja magát, szó szerint nem lehet letenni. Egyszerűen magában szippant. Vishen energiája pedig annyira átjön a lapokon, hogy a könyvet olvasva lehetetlen nem motiváltnak és tettre késznek érezni magunkat. A szerző őszinte, szókimondó stílusa számomra rengeteget hozzátett az élményhez, ahogyan a kreatív fordítási megoldások is, amiért a kiadó és a fordító külön dicséretet érdemel. Vishen személyes történetekkel teszi színessé a fejezeteket, így a saját életébe betekintést nyújtva egészen más értelmet nyer a könyv. Az olvasáshoz mindenképpen készíts elő tollat és papírt, hidd el, szükséged lesz rájuk. 

Kinek ajánlom? 

Mindenkinek, aki változtatni szeretne az életén és készen áll arra, hogy ezért konkrét lépéseket is tegyen. Itt tényleg nincs kifogás. Minden létező segítséget megkapunk ahhoz, hogy a könyvben olvasottakat a gyakorlatba is átültessük és mi magunk is megtapasztaljuk, hogy a gondolkodásunk megváltoztatásával az egész életünk megváltozhat. Persze csakis akkor, ha teszünk érte. Készen állsz? 

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja – A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye, Cor Leonis, 2016