Bármi késztetett is arra, hogy elindítsd az életedben a változást, a lényeg, hogy az első lépéseket már megtetted, hiszen itt vagy! De ha tovább szeretnél lépkedni az úton, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, hogy elkezdd tágítani a komfortzónád határait.

Ennek a folyamatnak az egyik kényelmetlen, ugyanakkor természetes velejárója pedig nem más, mint a félelem. Ahányan vagyunk, annyiféle formában jelentkezik: van, aki attól fél, hogy mi lesz, ha hibázik, van, aki mások véleményétől tart, akad, aki a kudarctól fél és olyan is, aki a sikertől. A félelem intenzitása is rendkívül széles skálán mozoghat. Lehet kezelhető mértékű, de lehet bénító erejű is, ami akár azt is megakadályozhatja, hogy cselekedni tudjunk. 

komfortzóna

Minden fejben dől el? 

Bárhol is helyezkedik el ez a félelem a képzeletbeli skálán, próbáld ki, hogy felteszed magadnak a kérdést: Ha a félelem nem tartana vissza, hogyan alakulnának a dolgok? Mire lennék akkor képes? Ez a kérdés nagyon hatásos gondolatindító, mert képes feloldani a mentális fékeket és egy pillanatra félretolni őket az útból. Így képes leszel rá, hogy – bár egyelőre még csak gondolatban – lejátssz egy olyan forgatókönyvet, ahol a félelem nem jelent számodra akadályt.

Ha a félelem intenzitását még mindig túl erősnek érzed és ez elbizonytalanít, tedd fel magadnak a következő kérdést: „Mit nyerhetek azáltal, hogy megteszem ezt a lépést?” Így pontosan beazonosítod és tudatosítod, hogy hogyan visz téged előre és közelebb a célodhoz, ha cselekszel és elkezded tágítani a komfortzónádat.

Egy másik erős támogató eszköz, ami segítségedre lehet: a vizualizáció. Képzeld el, hogy milyen lesz, ha minden úgy alakul, ahogy eltervezted: hol vagy pontosan, mit látsz magad körül, milyen hangokat hallasz, milyen illatokat érzel, milyen érzelmeket tudsz azonosítani, akár még azt is, hogy milyen ruha van rajtad – amennyire részletesen csak tudod. Ha el tudod képzelni, hogy milyen lesz, amikor megtetted a következő lépést, a gyakorlatban is könnyebben fog menni, hiszen fejben már képes vagy rá, megtetted, ott vagy. 

foot prints on beach sand

A partról a tengerbe 

Eddig a pontig tényleg csak gondolati síkon mozogtunk, de most jön az igazán izgalmas rész: a cselekvés, vagyis a következő konkrét lépés megtétele. Gondold végig, hogy nálad mi lenne ez a lépés és cselekedj!

Mondok egy egyszerű metaforát: a part jelképezi a biztonságot jelentő komfortzónát, a tenger pedig mindazt, ami a jelenlegi komfortzónád határain kívül található. Te a parton állsz, a kihívás számodra most az, hogy bemenj a vízbe. Tudsz úszni, azaz rendelkezel minden olyan képességgel, ami a határaid tágításához szükséges, mentálisan is készen állsz a kihívásra, de a tengernél először vagy, vagyis ismeretlen terep a számodra. Dönthetsz úgy is, hogy egy szikláról nekifutásból fejest ugrasz a vízbe, de az is lehet, hogy a homokos part felől közelítesz, szépen lassan sétálsz egyre beljebb és beljebb, hogy megszokd a víz hőmérsékletét és a hullámok mozgását. A lényeg, hogy te határozod meg a tempót és az is rajtad múlik, hogy meddig merészkedsz a tengerbe, vagyis meddig tolod ki a komfortzónád határait – ezekre van ráhatásod.

Élet a kudarc után 

Sokan attól tartanak a legjobban, hogy nem sikerül megvalósítani, amit szerettek volna vagy nem úgy sikerül, ahogy eltervezték és bekövetkezik, amitől a legelején féltek. Ezt egy újabb kudarcélményként könyvelik el, és ilyenkor könnyű belepörögni abba a gondolati spirálba, hogy „hiába próbálom, nekem úgysem jön össze”.

Fontos, hogy akkor is elfogadó legyél önmagaddal, ha nem az ideális forgatókönyv valósul meg. De az, hogy elfogadó vagy magaddal, nem jelenti azt, hogy bele is kell ragadnod az adott helyzetbe. Ez most nem sikerült, oké. Fontos viszont, hogy tudatosítsd: ez az állapot nincs kőbe vésve. Ahelyett, hogy azon pörögnél, mit rontottál el, inkább gondold át, hogy mi az, ami jól működött és tedd fel magadnak a kérdést: mi lehetne jobb és mit tudsz tenni azért, hogy ezt elérd? Azt is végiggondolhatod, hogy mit tanulhatsz ebből a helyzetből, hogy legközelebb jobban sikerüljön? Ez nagy erőt fog adni ahhoz, hogy újra próbálkozz és a komfortzónád tágítására ne szükséges rosszként, hanem izgalmas kihívásként tudj tekinteni.

Megjelent az Újratervezés Magazin 3. számában