5 érzékszerv mindfulness gyakorlat

Egyszerű mindfulness gyakorlat, amit bárhol, bármikor el tudsz végezni – akkor is, ha csak néhány perced van. 

Ez az egyszerű földelő, stabilizáló gyakorlat segít, hogy néhány percre elengedd a múltat és a jövőt, visszatérj a jelen pillanatba és igazán, minden érzékszerveddel jelen legyél. Az 5 érzékszerv mindfulness gyakorlat segít tehermentesíteni az elmét és áthelyezni a fókuszt a gondolataidról a téged körülvevő közvetlen környezetre, hogy visszatérhess az itt és mostba.

Ez a gyakorlat az egyik személyes kedvencem, mert: 

   • segít visszatérni a jelen pillanatba
   • megnyugtat
   • csökkenti a stresszt
   • javítja a koncentrációt
   • segít lecsendesíteni az elmét

Nem kell hozzá semmilyen eszköz, és vedd elő nyugodtan, ha nehezen tudsz fókuszálni, úgy érzed, kezd lehúzni a gondolataid örvénye, vagy egyszerűen csak jólesne az elmédnek egy szusszanásnyi szünet.

Először vehetsz néhány mélyebb lélegzetet, ha jólesik, majd lassan vidd a figyelmedet az érzékszerveidre. 

1. Figyelj meg 5 dolgot, amit látsz magad körül. Először nézz picit körbe ott ahol vagy, és tudarosítsd, hogy miket veszel észre, ha a látásodat használod. A fény-árnyék játékát az asztalodon, a bútorok színét, a növények leveleit, stb.

2. Keress 4 dolgot, amit meg tudsz tapintani. Nyújtsd ki a kezed és tapogass egy kicsit körbe. Talán érzed a ruhád anyagát, a papírlap simaságát, az asztallap keménységét, vagy akár a saját bőröd tapintását.

3. Keress 3 hangot, amit ebben a pillanatban hallasz. Állj meg egy picit és csak fülelj. Ha jólesik, lehunyhatod a szemedet is. Talán a kinti forgalom zaja szűrődik be? Vagy a természet hangjai? Esetleg a saját légzésed ritmusád hallod?

4. Figyelj meg 2 illatot, amit érzékelsz. A következő lélegzetvételkor szimatolj bele a levegőbe. Milyen illatokat tudsz beazonosítani? Talán valamilyen étel vagy étel illata, vagy az öblítő a ruhádon.

5. Azonosíts be egy ízt, amit most a szádban érzel. Ha éppen nem érzel semmit, akkor ihatsz egy kortyot vagy ehetsz egy falatot és megfigyelheted, hogy milyen ízek érzékelhetőek ebben a pillanatban.

Néhány tipp, hogy még inkább jelen legyél

Minden érzékszerv után állj meg néhány pillanatra, hogy fókuszodat teljes egészében a megfigyelés tárgyára tudd összpontosítani.

Ha nehezedre esik a fókuszálás és kezdene elkalandozni a figyelmed a gyakorlat közben, próbáld ki ezt az egyszerű trükköt: mondd ki magadban vagy akár hangosan is, amit észreveszel, így könnyebben le tudod horgonyozni az elmédet a jelen pillanatban.

Ezt a gyakorlatot akár stresszhelyzetben is tudod használni, hogy stabilizálni tudd magad, amikor összecsapnak a fejed felett az élet hullámai.

Ha úgy érzed, a stressz gyakran jelen van az életedben és készen állsz, rá, hogy változtass ezen, szeretettel várlak aktuális mindfulness programjaimon, ahol mélyebben is megismerheted a tudatos jelenlét szemléletmódját.